ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Το χωριό μας
Αρχική
Τοπικό Συμβούλιο
Ιστορία
Σύλλογοι
Το χωριό μας
Φωτογραφίες
Χάρτες
Ανακοινώσεις
Χρήσιμα Τηλέφωνα & Links
Σχόλια επισκεπτών
Επικοινωνία
Φωτογραφίες
πανηγύρι 2017  Τρίτη  25 Ιουλίου 2017, Παραμονή της εορτής της οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, στο χωριό μας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός, στον Ιερό ναό της Αγίας παρασκευής, παρουσία πολλών πιστών.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής τελέσθηκε όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την παρουσία πλήθος πιστών από ο χωριό και την γύρω περιοχή.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, όπως συνηθίζεται και κάθε χρόνο, η μεγάλη χορευτική ομάδα του Μ.Α.Π.Σ. Αγίας Παρασκευής παρουσίασε κάποιους παραδοσιακούς χορούς  εισπράττοντας το χειροκρότημα του κόσμου.   

Copyright © [2012-14]  Τα κείμενα και οι φωτογραφίες που περιέχονται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο ''www.agiaparaskevikozanis.gr'', αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των αντίστοιχων συγγραφέων ή ιδιοκτητών τους και προστατεύονται από την Ελληνική Νομοθεσία. (Επισημαίνουμε ότι για το περιεχόμενο που υπόκειται ο περιορισμός αυτός, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου τους με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.)
Οι φωτογραφίες που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του ''www.agiaparaskevikozanis.gr'', φέρουν όλες την ένδειξη:
Copyright © [2012-14] - (info@agiaparaskevikozanis.gr)
Το χωριό μας Το χωριό μας
Οι εκκλησίες  Οι εκκλησίες μας
1η Εθελοντική Αιμοδοσία 1η Εθελοντική Αιμοδοσία 25/11/12
 

Σε αυτό το άλμπουμ μπορείτε να δείτε διάφορες δραστηριότητες των συγχωριανών.

Απόκριες 2013  
Δενδροφύτευση  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή 24 Μαρτίου 2013 και ώρα 12 το μεσημέρι  η προγραμματισμένη δενδροφύτευση στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου.

Τη συγκεκριμένη δράση οργάνωσε το τοπικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής. Επρόκειτο για μια παράλληλη δενδροφύτευση με το κοινοτικό συμβούλιο Μοσφιλωτής  Κύπρου στα πλαίσια  προσπάθειας «αδελφοποίησης» των δύο κοινοτήτων.

 Καθοριστική θεωρήθηκε η συμβολή του Μ.Α.Π.Σ. Αγίας Παρασκευής και της εθελοντικής ομάδας νέων του χωριού που συνέβαλαν στην επίτευξη του σκοπού. Σας ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας όλους και όλες που βοηθήσατε στην πραγματοποίηση αυτού  του αξιόλογου έργου.

25_Μαρτίου   Την 25η Μαρτίου μετά την απόλυση της εκκλησίας από  τον πατέρα Γεώργιο ακολούθησε δοξολογία και επιμνημόσυνος δέηση στην πλατεία του χωριού μας. Προς τιμή των πεσόντων ηρώων του πολέμου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Γκατζιούφα Νικόλαο, τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Καλαμπούκα Γεώργιο, την πρόεδρο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Χλιαρά Σπυριδούλα και από παιδιά που εκπροσωπούσαν το Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο του χωριού. Η εορταστική εκδήλωση επισφραγίστηκε με την καθιερωμένη παρέλαση από τα  παιδιά και χειροκροτήθηκε από κατοίκους που την παρακολούθησαν .

Let's do it  55 οι συμμετέχοντες εθελοντές της Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής στην παγκόσμια καμπάνια ”lets do it”.Βεβαίως  οι κάτοικοι της κοινότητας μας αναδεικνύουν κάθε μέρα την αξία του εθελοντισμού . Χτες Κυριακή 14/4/13 απλώς επισημάναμε  σε μικρούς και μεγάλους το σεβασμό προς το περιβάλλον. Να  ευχαριστήσουμε το γραφείο εθελοντισμού του δήμου Κοζάνης και φυσικά τους εθελοντές μας.Να αναφέρουμε  ότι ο καθαρισμός είχε ξεκινήσει από το Σάββατο 13/4 στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής καθώς και έγινε ελαιοχρωματισμός  της μιας πλευράς του αυλόγυρου του.

 

1ο Τουρνουά 6Χ6   Στο 1ο τουρνουά ποδοσφαίρου 6χ6 καταφέραμε να συσπειρώσουμε όλο το χωριό, στο οποίο χαρίσαμε στιγμές ανεπανάληπτες, αθλητικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Νέοι και νέες του χωριού εργάστηκαν με μεράκι και αυτοθυσία διοργανώνοντας άψογα τη συγκεκριμένη εκδήλωση και προβάλλοντας, σε μικρές και μεγάλες ηλικίες, αρετές και ιδεώδη του αθλητισμού και όχι μόνο όπως: την ευγενής άμιλλα, τη θέληση, την πρωτοβουλία, την αγωνιστικότητα, την πίστη στην επιτυχία και την ομαδικότητα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και το ενθαρρυντικό ήταν πως δεν περιοριζόταν μόνο σε κατοίκους του χωριού αλλά αφορούσε  ανθρώπους από ολόκληρο το νομό της Κοζάνης. Όλος αυτός ο κόσμος, μάλιστα, δεν παρακολουθούσε παθητικά αλλά συμμετείχε ενεργά φωνάζοντας συνθήματα και εμψυχώνοντας την ομάδα που υποστήριζε κάθε φορά. Κορίτσια του χωριού ντυμένα μαζορέτες διασκέδαζαν με τα δημιουργικά και πρωτότυπα χορευτικά τους  τον κόσμο. Στα διαλείμματα  υπήρχε πάντα μουσική επένδυση, ενώ οι αγώνες σχολιάζονταν από διάφορα μέλη της εθελοντικής ομάδας νέων.  Στο τέλος της διοργάνωσης, απονεμήθηκαν μετάλλια και κύπελλο  ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και μια μικρή φιέστα για τη νικητήρια ομάδα.
2o Τουρνουά 6Χ6
11η Λαμπαδηδρομία Αιμοδωτών  
επέτειος του ΟΧΙ 28/10/13
Το έθιμο του Αγ.Νικάνορα
Let's do it 2014
επέτειος του ΟΧΙ 28/10/14  
Υποδοχή λειψάνων Αγ.Νικανορα 2015
20 Χρόνια Ηλίας Πολίτης  20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ… 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Τα χρόνια κυλούν γρήγορα… Στο πέρασμα του χρόνου όμως δημιουργούνται σχέσεις, φιλίες…. ΑΞΙΕΣ. Αξίες που πρέπει να αναγνωρίζονται και να τιμώνται. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, οι νέοι του συλλόγου του χωριού της Αγίας Παρασκευής, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, διοργάνωσαν μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις και συγκίνηση στο κέντρο ‘’ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ’’, με την ορχήστρα ΛΟΖΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΩΣΙΑ που αφιλοκερδώς δέχθηκε να διασκεδάσει τον πολύ κόσμο που συγκεντρώθηκε  για να τιμήσει ένα πρόσωπο με μεγάλη αξία και σημασία για τα μέλη του συλλόγου, τους κατοίκους του χωριού και γενικότερα τους λάτρεις της παράδοσης που πιστά υπηρετεί για πολλά χρόνια.

Το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς δεν ήταν άλλο από τον επί 20 χρόνια χοροδιδάσκαλο του συλλόγου κ. Πολίτη Ηλία. Έναν άνθρωπο, που όπως οι χορευτές του δήλωσαν, μεταδίδει τη φλόγας της παράδοσης.  Με τη βοήθεια του, τα μέλη του συλλόγου τα τελευταία 20 χρόνια κατέγραψαν παλιά τραγούδια, αναβίωσαν έθιμα και με τις χορευτικές του ομάδες εκπροσώπησαν το χωριό στις γύρω περιοχές, την πόλη μας σε άλλους νομούς και τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Η βραδιά έκπληξη, για τον δάσκαλο τους, ξεκίνησε με ένα βίντεο φωτογραφιών. Φωτογραφίες γεμάτες αναμνήσεις, που διαδέχονταν η μία την άλλη. Φωτογραφίες από την καθημερινότητα του στο σύλλογο μέχρι και τις «καλύτερες» στιγμές του σ’ αυτόν, όπως τα τηλεοπτικά γυρίσματα για την ΕΤ3 και την ΕΤ1, τα ταξίδια για την εκπροσώπηση της χώρας μας σε Ισπανία, Ουγγαρία, Κύπρο, την βράβευση του συλλόγου σε πανευρωπαϊκό φεστιβάλ στην Πολωνία και άλλες πολλές αξιέπαινες δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, σειρά είχε η απονομή της τιμητικής πλακέτας, τα ευχαριστήρια προς το πρόσωπό του και κάποιες μικρές ομιλίες με ευχές από τους μαθητές του, τον πρόεδρο του συλλόγου, τον Πάτερ Νικόλαο, ιερέα της ενορίας της Εράτυρας και τον πρόεδρο του πολιτιστικού ομίλου Μοσφιλωτής κ. Τάκη Αγγελή, ο οποίος ήρθε αποκλειστικά από την Κύπρο για να παρευρεθεί στην εκδήλωση έκπληξη.

Η βραδιά συνεχίστηκε με πολύ χορό και διασκέδαση από τους παλιούς και νέους χορευτές του, αλλά και τον πολύ κόσμο που θέλησε με την παρουσία του να τιμήσει και να ευχαριστήσει τον κ. Πολίτη για όλα αυτά που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Χρυσάκης και η κα. Πατσάκα. Δύο άνθρωποι που μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές τους στα τοπικά μας κανάλια, βοηθάνε στη προβολή της δουλειάς των συλλόγων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ τον ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΗΛΙΑ!!!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!    ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ!!!

20 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…    
Χορός_ΜαπΣ_2016  Μεγάλη επιτυχία είχε ο ετήσιος χορός  του Μ.Α.Π.Σ. Αγίας Παρασκευής που έγινε χθες , τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στο οικογενειακό κέντρο Υδρόγειος στη Ροδιανή Κοζάνης με την  ορχήστρα του Κώστα Σμόλικα. Την εκδήλωσε άνοιξε το 3ο χορευτικό τμήμα του συλλόγου. Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες του χωριού  στα ανώτερα ιδρύματα της χώρας ,ακολούθησε το 2ο  χορευτικό τμήμα και η βράβευση των χοροδιδασκάλων του Συλλόγου από την ίδρυση του και μετά. Εν συνεχεία άναψε το γλέντι με τη συμμετοχή του κόσμου που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα κέντρου.

Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προσέλευση τους, τη βοήθεια και τη στήριξή που που παρέχουν στο Σύλλογο. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς και όσους πρόσφεραν δώρα για την εκδήλωση. 

Λαζαρίνες_2017  Ένα από τα πιο παλιά έθιμα,  σε πάρα πολλά χωριά του νομού Κοζάνης όπως και στην περιοχή της αρχαίας Ελίμειας όπου ανήκει και το χωριό μας , με διάφορες παραλλαγές είναι οι Λαζαρίνες, όπου παίρνουν μέρος μόνο γυναίκες. Το έθιμο διατηρείται με όλη την τελετουργική του μεγαλοπρέπεια. Είναι καθαρά αρχαιοελληνικό κι έχει σχέση με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Στους χριστιανικούς χρόνους συνδέθηκε με την ανάσταση του Λαζάρου, προάγγελο της Ανάστασης του Κυρίου.

 

Το έθιμο ξεκινάει το  Σάββατο του Λαζάρου του φτωχού, όταν οι Λαζαρίνες αποφασίζουν που θα κάνουν το κονάκι. Κονάκι, λέγεται το σπίτι όπου θα μείνουν και θα διασκεδάσουν οι Λαζαρίνες από κάθε μπλίκι (ομάδα)  το βράδυ του Λαζάρου. Δίνουν τον όρκο της Λαζαρίνας και κρύβουν το αυγό  τραγουδώντας  λαζαριάτικα τραγούδια. Την Πέμπτη πριν του Λαζάρου πηγαίνουν τα υλικά για τα νηστίσιμα φαγητά που θα τα μαγειρέψει η νοικοκυρά που θα τις φιλοξενήσει.

Ανήμερα του Λαζάρου, οι Λαζαρίνες ντυμένες με τις παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές, συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου τραγουδούν και χορεύουν τους ιδιόμορφους τοπικούς χορούς . Αμέσως μετά γυρνάνε στα σπίτια του χωριού λέγοντας το ανάλογο τραγούδι (κάλαντα του Λαζάρου ) για το κάθε σπίτι που επισκέπτονται, παινεύοντας τους νοικοκυραίους ξεκινώντας πάντα από το σπίτι του παπά. Όταν νυχτώσει, τα κορίτσια και οι γυναίκες μαζεύονται στο «Κονάκι». Εκεί  οι  Λαζαρίνες,  διασκεδάζουν με τραγούδια, χορό και παιχνίδια. Επίσης, συμμετέχουν και νέοι του χωριού. Το γλέντι τελειώνει στην αυλή του σπιτιού, όπου τραγουδούν και χορεύουν το «Φεγγάρι μου ψήλο λαμπρό».

Το έθιμο τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων όπου  μετά το τέλος της θείας λειτουργίας οι Λαζαρίνες αλλά και όσες γυναίκες ή κοπέλες το επιθυμούν,  στήνουν χορό στο προαύλιο της εκκλησίας με ιεραρχική σειρά.

Φυσικά με το πέρασμα του χρόνου το έθιμο προσαρμόστηκε κάπως  στα δεδομένα της εποχής.

0 συνολικά αντικείμενα

πανηγύρι 2017
Copyright © [2012-14]
Το χωριό μας
Οι εκκλησίες
1η Εθελοντική Αιμοδοσία
Υποστηρικτές
Δραστηριότητες στο χωριό
Απόκριες 2013
Δενδροφύτευση
25_Μαρτίου
Let's do it
1ο Τουρνουά 6Χ6
2o Τουρνουά 6Χ6
11η Λαμπαδηδρομία Αιμοδωτών
επέτειος του ΟΧΙ 28/10/13
Το έθιμο του Αγ.Νικάνορα
Let's do it 2014
επέτειος του ΟΧΙ 28/10/14
Υποδοχή λειψάνων Αγ.Νικανορα 2015
20 Χρόνια Ηλίας Πολίτης
Χορός_ΜαπΣ_2016
Λαζαρίνες_2017