Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Δ.Δ. Αγίας Παρασκευής: ορεινός οικισμός (υψόμ. 610 μ.) του νομού Κοζάνης. Δοιηκητικά ανήκει στο Δήμο Κοζάνης
και έχει 640 εγγεγραμμένους κατοίκους (2011)


 


13/1/18  Καθάρισμα επικίνδυνων κλαδιών δέντρου στον Άγιο Αθανάσιο (βίντεο)

  Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στο χωριό μας στη νότια πλευρά του ναού δίπλα στο ιερό υπάρχει μια υπεραιωνόβια βελανίδια τα κλαδιά της οποίας έχουν ξεραθεί και είναι επικίνδυνα να πέσουν πάνω στην εκκλησία και να προξενήσουν ζημιά. Χθες ημέρα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου έγινε μια προσπάθεια να κοπούν τα ξερά κλαδιά με τη συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας, την οποία και ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ανταπόκριση της στο αίτημα μας , στέλνοντας το μεγάλο γερανοφόρο όχημα με το καλάθι και δύο υπαλλήλους. Δυστυχώς όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος μας σε αυτήν την προσπάθεια και δε μας άφησε να ολοκληρώσουμε το έργο μας αφού έβρεχε διαρκώς. Θα προσπαθήσουμε ξανά όταν πλέον μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στο άμεσο μέλλον. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Η εκκλησιαστική επιτροπή.
 13/08/16 Β' Φάση Αδελφοποίησης μεταξύ Δήμου Κοζάνης (Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής) και Κοινότητας Μοσφιλωτής Λάρνακας Κύπρου (Φωτογραφίες - Βίντεο)

  Το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποιήθηκε η χορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο της Β΄φάσης αδελφοποίησης του Δήμου Κοζάνης με την

Κοινότητα Μοσφιλωτής Λάρνακας Κύπρου.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ανταλλαγή αναμνηστικών από τον πρόεδρο της Μοσφιλωτής Γεώργιο Παμπαρή στον Αντώνη Κύρινα, στον Αριστείδη Παπαδόπουλο και αντίστροφα. 'Έπειτα τον χορό άρχισαν η χορευτική ομάδα Μοσφιλωτής Λάρνακας Κύπρου και ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Παρασκευής Κοζάνης. Στο τέλος ο κόσμος γεύτηκε κυπριακή πίτα με χαλούμι.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κοζάνης 
Αντώνης Κύρινας ανέφερε «μία διαδικασία που ξεκίνησε η τοπική κοινότητα Αγίας Παρασκευής εδώ και πολλά χρόνια και σήμερα πήρε επίσημη διάσταση. Πριν από λίγο υπογράφτηκε στο δημαρχείο το πρωτόκολλο αδελφοποίησης και αυτό ελπίζουμε να είναι η απαρχή για μια ανταλλαγή σε όλα τα επίπεδα » . Ο πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίας Παρασκευής Κοζάνης Αριστείδης Παπαδόπουλος -ο οποίος διατηρεί τα τελευταία χρόνια στενούς δεσμούς με την Κοινότητα Μοσφιλωτής και τον Πρόεδρο της- τόνισε «ξεκίνησε το 2009 και σήμερα ολοκληρώνεται με μεγάλη επιτυχία », ενώ από τη μεριά του ο Γιώργος Παμπαρής «είμαστε ευγνώμονες με τους ανθρώπους που γνωρίσαμε γιατί είναι ζεστοί για αυτό προχωρήσαμε στην αδελφοποίηση.»
Την εκδήλωσε παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Βαλαής και Γιάννης Ιωαννίδης και αρκετός κόσμος.
Αξίζει να αναφερθεί πως το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπεγράφη στην Κοινότητα Μοσφιλωτής Λάρνακας Κύπρου, την Τρίτη 24 Μαίου 2016 από τον πρόεδρο Αγίας Παρασκευής Κοζάνης Αριστείδη Παπαδόπουλο σε Ά φάση, με σκοπό την προαγωγή συνεργασίας στους τομείς τουρισμού, παράδοσης, πολιτισμού, οικονομίας και μόρφωσης.

πηγή: vetonews.gr
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/culture/item/44227-me-xoroys-i-ekdilosi-tis-v-adelfopoiisis-metaksy-dimou-kozanis-kai-koinotita-mosfilotis-larnakas-kyprou-apo-to-2009-ksekinise-i-diadikasia-video-photo

26/5/16 Α' Φάση Αδελφοποίησης μεταξύ Δήμου Κοζάνης (Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής) και Κοινότητας Μοσφιλωτής Λάρνακας Κύπρου (Φωτογραφίες)

   Μεγάλο ενδιαφέρον εξεδήλωσαν κάτοικοι του χωριού μας καθώς και γειτονικών χωριών συμμετέχοντας στην ενημερωτική εκδήλωση για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά που συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα το απόγευμα για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος  της Τοπικής Κοινώτητας Α.Παπαδόπουλος  με το βουλευτή Ν.Δ. Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη.
       Ο βουλευτής, γεωπόνος, Γιώργος Κασαπίδης παρουσίασε ολοκληρωμένα την προοπτική, τις δυσκολίες και τον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας συγκεκριμένων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που προσιδιάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του Δήμου.
          Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καλλιέργεια  της ρίγανης της λεβάντας και του τριαντάφυλλου.
         Ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα της νεότερης έρευνας (μετά το 2005) σχετικά με την περιεκτικότητα των φυτών αυτών σε βιοδραστικά συστατικά και τον τρόπο εξαγωγής και χρήσης αυτών.
          Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης ο νομός Κοζάνης πρωτοπορεί πανελληνίως στον κλάδο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (παραγωγή και μεταποίηση) και η ανάγκη για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό είναι πλέον ορατή.
         Άλλωστε αυτού του είδους η επένδυση, σε ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στον κλάδο αυτό και να καταστήσει το Ν. Κοζάνης σημείο αναφοράς σταθερό για τις διεθνείς αγορές που ενδιαφέρονται για εξειδικευμένα προϊόντα μεγάλης βιολογικής και οικονομικής αξίας που προορίζονται για χρήση από βιομηχανίες των κλάδων παραγωγής φαρμάκων, καλλυντικών, αρωματικών, γαστρονομίας, ζαχαροπλαστικής, ζωοτροφών, φυσικών βαφών, συντήρησης και προστασίας γούνας κ.α. προϊόντων ένδυσης.

 


Το Χάλκινο μετάλλιο για τον Καλαμπούκα Δ. Παναγιώτη σε πανελλήνιο τουρνουά (φωτογραφίες - βίντεο)

  Ο Καλαμπούκας Παναγιώτης κατέκτησε  την Τρίτη θέση και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο τουρνουά προετοιμασίας νέων στην πυγμαχία στην κατηγορία των 60 κιλών. Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε  27 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου 2014 στη Ρόδο. Ο Παναγιώτης έλαβε μέρος τραυματίας αφού αγωνίστηκε με αιμάτωμα στο χέρι  το οποίο είχε δημιουργηθεί 2 εβδομάδες πιο πριν σε αγώνα sparing στη Θεσσαλονίκη. Στον πρώτο αγώνα όπου αγωνίστηκε με τα κόκκινα είχε ως αντίπαλο έναν αθλητή από την Πάτρα. Ο πρώτος αγώνας έληξε 3-0 στους γύρους και ο Παναγιώτης πέρασε στην επόμενη φάση. Εκεί αντιμετώπισε έναν αθλητή από την Αθήνα όπου και εκεί κέρδισε με 3-0 πετυχαίνοντας και ένα νοκ-αυτ. Μετά τη δεύτερη νίκη του κατάφερε να μπει στα μετάλλια. Εκεί όμως η κατάσταση του χεριού του επιδεινώθηκε και ο γιατρός του απαγόρευσε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο αρκέστηκε  στην Τρίτη θέση χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο από τις 2 πιο προνομιούχες θέσεις. 

Φωτογραφίες:


 

Βίντεο:

Το χωριό μας 28-1-14


25/11/13 Σάββατο 23 Νοεμβρίου Ημερίδα αθλητισμός και υγεία ( Φώτο - Βίντεο)
 
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 στο δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής ημερίδα με θέμα: ‘Αθλητισμός και υγεία’. Μια εκδήλωση που έγινε πράξη χάρη στη συνεργασία του ιατρικού συλλόγου και της τοπικής κοινότητας Αγίας Παρασκευής μετά από πρωτοβουλία του αντιδημάρχου ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης Κυριακίδη Κώστα . Την εκδήλωση υποστήριξαν και οι τοπικοί συλλόγοι της περιοχής.

Αρχικά τον λόγο πήραν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Παρασκευής Νικόλαος Γκατζιούφας και ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης. Και οι δύο καλωσόρισαν τον κόσμο και τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του και ευχαρίστησαν επίσης όσους συντέλεσαν στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο ειδικός καρδιολόγος και πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης κύριος Βασικαλακόπουλος Βασίλειος ο οποίος αφού εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξη του από την παρουσία του κόσμου αναφέρθηκε στο θέμα των αιφνίδιων θανάτων στον αθλητισμό. Συμβούλευσε τους αθλητές να γνωρίζουν για τυχόν κληρονομικά προβλήματα που μπορεί να έχουν και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις προτού ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Στη συνέχεια μίλησε ο Ορθοπεδικός Χειρουργός- Αθλητίατρος κύριος Παπαθανασίου Παναγιώτης και η ομιλία του είχε ως θέμα τις αθλητικές κακώσεις και ανέφερε  στους παρευρισκόμενους  τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουνε τυχόν τραυματισμούς. Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος κύριος Καψάλης Ιωάννης, ο οποίος παρουσίασε τη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ένας άνθρωπος που αθλείται και τι πρέπει να αποφεύγει. Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απάντησαν τα μέλη του ιατρικού συλλόγου. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε ευχάριστο κλίμα και ευχή όλων των παρόντων ήταν η ύπαρξη παρόμοιων πρωτοβουλιών και στο μέλλον.

Φωτογραφίες:

                

 


 

11/3/2013 Ο φανός  του χωριού μας

    
Μεγάλη επιτυχία είχε και φέτος το άναμμα του φανού στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Ο Μορφωτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής   με την ορχήστρα του Δ. Δάτσιου φρόντισε να δημιουργήσει μία όμορφη παραδοσιακή αποκριάτικη ατμόσφαιρα.
      Ο Πολιτιστικός σύλλογος πρόσφερε στον κόσμο αναψυκτικά, κρασί, κιχιά , σουβλάκια και λουκάνικα ψητά. Ο κόσμος διασκέδασε, χόρεψε ,  τραγούδησε αποκριάτικα τραγούδια αλλά την παράσταση έκλεψαν κάτοικοι του χωριού που ντύθηκαν καρναβάλια  για να τιμήσουν το έθιμο της αποκριάς.
      Μετά την αποχώρηση της ορχήστρας οι νεολαίοι του χωριού συνέχισαν το γλέντι, μεταφέροντας το φανό στην άλλη πλευρά της πλατείας δίνοντας άλλο χρώμα στην εκδήλωση, αφού είχαν φροντίσει από τις προηγούμενες μέρες να μαζέψουν ξύλα συνεχίζοντας την εκδήλωση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
      Ήταν μία πολύ ωραία εκδήλωση με κέφι, χορό και αρκετό γέλιο και ελπίζουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες τις αποκριάς.

Φωτογραφίες απο το φανό εδώ

 


Το αργυρό μετάλλιο για τον Παναγιώτη Καλαμπούκα   στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων Πυγμαχίας


 Τη 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο πήρε ο 15χρονος Παναγιώτης Καλαμπούκας του Δημητρίου και της Βασιλικής  στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων(15-16 χρονών)  πυγμαχίας.  Το πρωτάθλημα διεξάχθηκε  στην Ελευθερούπολη Καβάλας στις  8-9 Δεκεμβρίου. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν  39 σύλλογοι και 106 αθλητές. Ο Παναγιώτης Καλαμπούκας συμμετείχε για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα  και αγωνίστηκε στην κατηγορία των 57 κιλών. Στον ημιτελικό απέκλισε με knock-out το φαβορί του πρωταθλήματος ενώ,  στον τελικό αγωνίστηκε  με το 16χρονο Αντώνα Ευστάθιο από τη Ρόδο που έχασε στα σημεία
λόγω  απειρίας. Μπράβο  Παναγιώτη!!!  Σου ευχόμαστε πάντα επιτυχίες  και να συνεχίσεις να κάνεις υπερήφανο τον τόπο μας.  
Εικόνες και βίντεο: